B.A.P voor Haru Hana Magazine vol.21 (Dec & Jan)

Translator: Linah
Original post: http://www.bapyessirfansite.com/2013/11/bap-for-haru-hana-magazine-comes-out.html


[Interview]

* Sommige stukken van het interview zijn weggelaten omdat we hun “meningen over de One Shot single” en “Arena tour” al gelezen hebben in zo’n twintigtal andere artikelen ^^;;

V: Tijdens jullie tour slapen jullie in hotels, wie zou je kiezen als kamergenoot?

Daehyun: Youngjae, denk ik. Sinds ons debuut hebben we altijd al in dezelfde kamer geslapen als we op reis waren, het is makkelijk.
Youngjae: Hetzelfde.
Zelo: Ik ben altijd bij Jongup, als de magnae-line kunnen we over veel dingen praten en een beetje niksen.
Yongguk: Ik kan in 10 minuten klaar zijn, dus word ik als laatste wakker gemaakt. Mij maakt het niets uit wie mijn kamergenoot is, dus ik wil een grote kamer met 6 bedden waar alle leden kunnen slapen (lacht).
Himchan: Als we kamers verdelen ben ik meestal met Yongguk, Daehyun en Youngjae zijn samen, en Zelo en Jongup zijn samen.
Jongup: We hebben het maar een keer veranderd. Als we het nog eens zouden veranderen, is iedereen goed behalve Himchan of Zelo.

V: Er is ongeveer nog maar een maandje over in 2013. Wat vond je persoonlijk het grootste nieuws van het jaar?

Youngjae: Ik heb een Canon 100 D Camera gekocht. Ik hou ervan om foto’s te nemen van landschappen. Ik neem geen foto’s van de leden (lacht).
Jongup: Winkelen in de straten van LA. In Korea zie ik alleen maar dingen op het internet, dus om het in levende lijve te zien was leuk.
Zelo: Mijn broer nam een toelatingsexamen voor een medische school. Dat was het grootste evenement voor mijn familie dit jaar, dus hebben we hem aangemoedigd en ik hoop echt dat hij geaccepteerd wordt!
Daehyun: Het was gister mijn moeders verjaardag. Maar we hebben non-stop in Japan gewerkt dus heb ik haar niet kunnen bellen, dus heb ik haar een mail gestuurd. Bij deze gelegenheid wil ik “dank je” zeggen tegen mijn moeder.
Himchan: Begin dit jaar had ik mijn hand verwond. En niet alleen ik was verbaasd maar ook onze medewerkers en de fans. Daardoor is mijn standpunt op sommige dingen veranderd. Bijvoorbeeld, ik wilde meer moeite steken in onze dagelijkse activiteiten als groep. Ik zag onze groep eerst niet als ons eigendom. Terwijl ik keek hoe de anderen aan het promoten waren, dacht ik hieraan.
Yongguk: Hmmm, ik kan nergens op komen… (lacht). Maar, als een groep, denk ik aan onze Pacific tour. Het was een droom die we al hadden sinds onze trainee dagen. Naar het buitenland gaan en mensen onze muziek laten horen was een grote uitdaging. Van nu af aan willen we elk jaar beetje bij beetje meer optredens houden en globale artiesten worden over de hele wereld.

© bapyessir.com #Nicole (English) | bapyessir.com #Linah (Dutch)

[B.A.P van A tot Z]

A – Ability (vermogen): Het vermogen dat je nu wil hebben
Yongguk: Het vermogen om mensen te manipuleren. Wat ik zal doen is een geheim.
Zelo: Klonen? Ik denk dat het leuk zou zijn als er nog een “ik” was. Terwijl eentje werkt, zou de andere naar school kunnen gaan en de dingen doen die ik wil doen, en veel dingen leren.

B - Baby: Iets dat je de Japanse fans wil vertellen
Yongguk: Aan onze Japanse fans; Ik ben nooit een prater geweest, let alsjeblieft niet op mij.
Zelo: Zorg alsjeblieft goed voor B.A.P!

C – Confession (bekentenis): Beken een van je geheimen
Yongguk: Ik haat het echt om dingen op te sluiten. Ik ga geen sokken aandoen dit jaar. Een natuurlijke toestand is het beste denk ik.
Zelo: Ik heb de laatste tijd een dagboek bijgehouden. Ik heb er mijn hart in gestopt. Ik heb vroeger ook een beetje geschreven. Het is eigenlijk mijn “Kwaad Dagboek” (lacht). Wat er in staat is een geheim.

D – Dorm (kamers): Wat is de meest rustgevende plaats in jullie kamers?
Yongguk: De kamer waar ik muziek schrijf. Ik hou van donkere plaatsen. Als ik songteksten schrijf, kan ik eerder relaxen in donkere, rommelige plaatsen dan ergens waar het netjes is. Om te kunnen concentreren op de muziek is een rustige plaats goed.
Zelo: De grond in de woonkamer. Ik heb daar al geslapen. Ik hou ook van de grond in de repetitiekamer, ik voel me er veilig. Ik weet niet waarom maar het voelt goed aan om ergens aan vast te zitten.

E - Energie: De bron van energie die je gebruikt wanneer je je best doet?
Yongguk: Onze leden. Ik voel me verantwoordelijk als leider, als ze er gewoon al zijn, krijg ik kracht.
Zelo: Mezelf. Wanneer ik volledig in gedachten ben over iets, dan krijg ik goeie ideeën. Er zijn natuurlijk momenten wanneer dit negatief is, en momenten wanneer het makkelijker is om met iemand te praten, het hangt allemaal af van de situatie.

F - Fashion: Kleren die je wil dragen, kleren die je elke dag graag aandoet
Yongguk: Als kind droeg ik losse kleren, dus zo’n mode vind ik oké. Ik heb normaal niet veel interesse in mode, ik ben het type dat draagt wat comfortabel zit.
Zelo: De stijl die ik wil proberen is jeans op jeans. In Korea heet het “chon chon”, en het is jeans met een jeans jasje, zo’n soort stijl. Ik verander mijn stijl best wel vaak, maar de laatste tijd denk ik aan een “dandy” stijl, zoals V-hals shirts met vestjes en opgerolde broeken met loafers (instappers)… en hoewel ik normaal opvallende accessoires zou kiezen, kies ik nu simpelere items.  

G - Groei: Aspect waar je denkt dat je in gegroeid bent. Ook hoe je denkt dat de groep is gegroeid.
Yongguk: Het zijn niet alleen maar goeie dingen, maar ik ben veel dingen te weten gekomen. Het is niet zo dat ik lang heb geleefd, maar ik heb dingen geleerd over mensen, de maatschappij en ook muziek… In Korea is er een gezegde “Onbekende dingen zijn gemakkelijk” en de laatste tijd begin ik de betekenis ervan te begrijpen. Als een groep zijn onze optredens makkelijker geworden, maar ik denk dat we nog steeds een lange weg te gaan hebben.
Zelo: Ik vind dat ik een volwassene ben geworden en ook dat de dingen die alleen ik had minder en minder zijn geworden. Ik was vroeger erg verlegen en durfde niet te zeggen wat ik wilde zeggen, maar vergeleken met die tijd ben ik veel minder verlegen geworden.
Yongguk: Je lijkt echt volwassen nu. Het is echt geweldig dat je dit soort werk kan doen op jouw leeftijd. Als een rapper moest ik vroeger alles stap voor stap uitleggen aan Zelo, maar de laatste tijd doet hij dingen zonder dat ik iets moet zeggen. Hij heeft het zelf door.
Zelo: (straalt) Ik train al van jongs af aan in een academie, maar sinds we debuteerden zijn er dingen geweest die ik wel en niet heb gerealiseerd. Maar ik vind dat ik nog veel meer moet groeien.    

H - Helen: Iets dat de stress vermindert
Zelo: Naar muziek luisteren. Met iemand praten die het begrijpt. Ik ben het type dat naar droevige liedjes luistert in moeilijke tijden.  
Yongguk: Slapen. Eerder dan de stress verminderen, ben ik het type dat het allemaal inslikt en verder gaat. Maar ik denk dat muziek maken de beste manier is om op te knappen. De lyrics komen uit mijn stress als ik muziek schrijf. Daarom is stress zelf wel goed… Maar zo lijk lijk ik een beetje raar (lacht).


I - Idool: Wie was je idool als kind?
Daehyun: Toen ik jonger was speelde ik veel liedjes van Buzz. Ik vond ze echt goed.  
Youngjae: Toen ik in groep 6/7 zat in de lagere school vond ik TVXQ goed.

J – Joke (grap): Een imitatie of grap waar je goed in bent of waar je aan werkt?
Daehyun: Sorry, ik heb er geen…
Youngjae: Ik ook niet…(in het Japans) Imitaties zijn moeilijk (lacht).

K – Kindness (goedheid): Een keer dat je de goedheid van een lid hebt gevoeld of voelt?
Daehyun: Toen we in het buitenland aan onze MV aan het werken waren of tijdens concerten. Omdat onze schema’s zeer druk zijn, zorgen we voor elkaar als we moe zijn. Dan voelen we ons echt als vrienden of broers.
Youngjae: Als we naar het buitenland gaan, delen ik en Daehyun normaal een kamer maar hij draagt altijd de sleutel en dat helpt me echt. Ik hoef me er geen zorgen over te maken (lacht). Als we ergens naartoe gaan, zeg ik gewoon "Daehyun-ah~", en dan komt hij met de sleutel. Dat is goedheid.

L - Lachen: Iets waar je laatst om hebt gelachen
Youngjae: Toen we een radio show deden in Japan, toen keek Himchan naar de fans en hij maakte een hartje door beide handen op zijn hoofd te zetten, maar de MC dacht dat hij een aap na aan het doen was (lacht). Tijdens programma’s hebben we ook vaak incoherente conversaties, maar erna hebben we het door.
Daehyun: Dat ging ik ook zeggen (lacht). Ik hou van variety shows, dus ik hou van “Gag corner” op Koreaanse shows, dus ik lach als ik dat kijk.

M - Muziek: Muziek waar je de laatste tijd naar luistert
Daehyun: Jazz en R&B. Er zijn veel artiesten die ik goed vind, maar de laatste tijd luister ik veel naar Bruno Mars.
Youngjae: Hip hop, R&B en Gospel zijn enkele voorbeelden. Ik luister veel naar Justin Timberlake de laatste tijd. Hij heeft pas een album uitgebracht, dus luister ik naar "Part 2 (The 20/20 Experience)."

N - Noodzakelijkheid: Iets wat je altijd bij je hebt
Daehyun: Lippenbalsem. Mijn lippen drogen snel uit.
Youngjae: Voor mij mijn iPad. Ik luister muziek en ga online.

O - Off: Wat zou je doen met vrije tijd?  
Daehyun: Ik zou ergens rustig gaan relaxen in het platteland, ik wil landschappen zien.
Youngjae: Ik wil naar de Akita prefectuur gaan (in Japan) en naar de sneeuw kijken in een warmwaterbron. Ik hou van warmwaterbronnen, maar tegelijkertijd naar de sneeuw kijken lijkt me speciaal.

P - Produceren: Voor wie van de leden zou je een solo willen maken of een sub-unit?
Daehyun: Als eerste, mezelf (lacht). Een R&B unit met Youngjae. We zijn goed in dat genre en ik luister normaal naar westerse muziek dus het is een genre die ik graag zou willen uitproberen.
Youngjae: Als het Jongup is dan een zang- en dansnummer. Een zacht liedje met een gitaar voor Himchan. Rock met een sterk gevoel voor Daehyun. Zelo is multi-getalenteerd, dus iets schattigs misschien? En een duister lied voor Yongguk.
Daehyun: Hahaha! Waarom?
Youngjae: Omdat hij een diepe stem heeft (lacht).

Q – Quit (opegeven):  Iets dat je uiteindelijk doet waarmee je zou moeten stoppen, maar het niet doet?
Jongup: Ik wil er niet per se mee stoppen maar ik heb een gewoonte om dingen onbewust te doen. Ik beweeg mijn lichaam, ik ben altijd aan het bewegen, maar ik heb er nooit aan gedacht om hiermee te stoppen.
Himchan: Mijn kin beweegt altijd. Het doet pijn. Ik zou er best mee moeten stoppen.

R - Romantisch: Het meest romantische wat je ooit hebt gedaan
Himchan: Ik neem foto’s van de fans en zet ze dan op onze Officiële Koreaanse fan café. Vind je dat niet romantisch?
Jongup: Ik heb dit nog nooit gedaan maar ooit als ik een vriendin heb, wil ik naar het Harbin Ice Festival gaan in Korea. Het is een ijssculptuur festival, dus ik zou een standbeeld van haar maken en we zouden samen dansen (lacht).

S - Ster: Je ideale Artiest?
Himchan: Een artiest die altijd groeit, iemand die niet stopt met groeien..
Jongup: Een artiest die nieuwe dingen blijft ervaren en die zichzelf op zijn eigen manier kan uitdrukken.


T – Travel (reizen): Waar en met wie zou je op reis willen gaan?
Himchan: Ik wil op een eet trip gaan met Jongup. Waar zouden we naar toe gaan? Europa? Italië?
Jongup: Dat klinkt goed.  
Himchan: We hadden eerst eigenlijk vrije tijd na onze families te hebben bezocht en we hadden het erover om op een eet trip te gaan met de leden.
Jongup: Maar we hadden niet genoeg tijd dus hebben we het maar laten vallen. Drie maaltijden per dag eten i.p.v. de hele dag te eten is geen eet trip (lacht).
Daehyun: Ik heb veel familieleden en toen ik opgroeide, behandelden ze me als een baby. We kwamen allemaal bij ons thuis samen en konden goed met elkaar overweg. Als we een kans hebben, zou ik ook graag met iedereen op reis gaan, de leden zouden ook mee mogen komen, misschien naar een plaats als Akita aangezien ik van warmwaterbronnen hou!
Youngjae: Naar Europa met de leden van B.A.P. Het mooie Hollandse landschap zou leuk zijn. Het lijkt ook op een vredelievende plaats, dus ik wil er naar toe gaan.

U - UFO: Wat denk je over aliens en wat zou je doen als je er ooit een zou ontmoeten?
Himchan: Van wat ik gehoord heb, willen aliens mensen geen pijn doen. Ik heb ook gehoord dat ze dezelfde taal spreken. Ik denk wel dat ik zou panikeren als ik er een zou ontmoeten. Maar na een tijdje denk ik dat we vrienden zouden kunnen zijn.
Jongup: Als we vrienden zouden worden, zouden we samen praten en ik zou goeie vrienden willen zijn. Er zijn veel dingen waarin ik geïnteresseerd ben.

V – Value (waarde): Wat denk je dat je huidige waarde is (op 100 punten)?
Jongup: 50 punten. De reden… het lijkt oké om mezelf 50% te geven, denk ik.
Himchan: Het is best wel hoog (lacht). De volle 100 punten voor mezelf. (lacht)… grapje, 20 punten. Ik denk dat het nog steeds maar zoveel is.

W - Werk: Plezier die je vindt in je werk?
Himchan: Als we op het podium gaan, dan voel ik me blij om dit soort werk te doen en vind ik het de moeite waard. Hetzelfde als we onze fans ontmoeten, we houden ervan om op het podium te staan, dus dat is altijd leuk..
Jongup: Hetzelfde. Ik voel me het meest beloond zodra we een optreden hebben beëindigd.

X – Iets dat je niet kunt overwinnen en je zwakke punt is
Jongup: "Kamadohuma!" (T/N: Een soort krekel) Ik ben nooit bang geweest van insecten maar het is een insect dat me heeft laten schrikken…
Himchan: Het is een insect dat in de Koreaanse film “Yeongasi” voorkomt (T/N: De Engelse titel is Deranged als je het op IMDB wil zoeken). Er is een seizoen in Korea wanneer er een uitbraak is van Kamadohuma…
Jongup: Ik verschrok me toen ik ze op de weg zag liggen en ik kon niet wegkijken… Ze zijn giftig, weet je (lacht). Horrorfilms zijn eng maar toch kijk ik ze.
Himchan: Het is een gevaarlijke fascinatie (lacht). Ik haat insecten. Die wat niet walgelijk zijn, zijn oké, maar ik haat insecten zoals spinnen.

Y – Yourself (jezelf): Beschrijf jezelf op 3 manieren.
Yongguk: Ik wil me houden aan mijn overtuigingen en ideeën dus “steen”. Ik wil ook een brede scala hebben dus “berg”. Ik ben ook best wel lui dus “beer”.
Himchan: "Multi-getalenteerd," ik wil veel dingen uitproberen. Ook “sfeermaker” en “deugniet”.
Daehyun: "Muziek", "B.A.P", en ook "Daehyun."
Youngjae: "Muziek", "B.A.P", en "Baby Face."
Jongup: "Hoofdpersonage", het hoofdpersonage in mijn eigen manga. Ook… dit is moeilijk… “positief” en “creatief”. Dat is het (lacht).
Zelo: Ik ben moeilijk neer te krijgen, en aangezien ik me sterk hou aan mijn ideeën “Matsu boom”. Ook “neon”, dat valt op. Met alle mogelijkheden van een leeg vel papier, kan ik veel dingen doen, dus daarom “blanco blad”.  

Z - Zelo: Maak deze zin af: "Zelo is _____.
Himchan: Zelo is adolescentie.
Yongguk: Zelo is helder als neon, als een "Matsu boom" omdat het moeilijk is om hem neer te slaan, en als een blanco blad, hij zal een geweldiger persoon worden dan al de rest.
Zelo: Dat was lang...
Jongup: ...Attack on Titan (T/N: een japanse anime, dus Zelo is zoals een reus)
Zelo: Zelo is de beste! (T/N: Dit was een woordenspeling in het het Koreaans. De uitspraak van de naam Zelo betekent ook “de beste”) 

© bapyessir.com #Nicole (English) | bapyessir.com #Linah (Dutch)


[B.A.P Twitter Q & A]

Over de leden

V: Dit is een vraag voor alle leden. Wat vind je leuk aan de andere leden? (een lichaamsdeel)

Youngjae: Zelo's lengte.
Zelo: Ik wil Jongup’s bovenlichaam (lacht). Hoewel ik denk dat het lichaam van een danser de indruk van hun dans verandert, wil ik een lichaam dat beweegt zoals die van Jongup.
Daehyun: Ik hou ook van Jongup’s lichaam. Zijn six-pack! Dat heb ik niet… Ik heb een one-pack (lacht).
Himchan: Ik hou ook van Jongup’s lichaam! Omdat hij echt een geweldig lichaam heeft. Ik zou graag alles willen wisselen met hem, behalve zijn gezicht (lacht).
Jongup: Ik hou van Himchan zijn gezicht. Het zou goed zijn als we allebei konden wisselen (lacht).
Himchan: Gewoon onze ziel houden, toch? (lacht)
Yongguk: Ik hou van Himchan's geest. Maar ik hou ook van mijn geest (lacht). Onze gedachten verschillen 180°, dus soms wil ik wel eens proberen om te leven met zijn manier van denken.

V: Hallo. Dit is een vraag voor alle leden behalve Jongup. Hij staat bekend om zijn onwetendheid. Laat me nu de andere leden vragen welk moment van Jongup zijn onwetendheid heeft je laten lachen. Laat het ons weten alsjeblieft!!

Zelo: Ik merk het normaal niet, maar ik denk dat hij tijdens interviews erg onwetend wordt.
Daehyun: Eerder dan onwetend zijn, de manier waarop hij denkt en de dingen die hij zegt zijn echt puur. Maar zijn gezicht ziet er misschien onwetend uit, dus dan denk je misschien dat hij een beetje dom is, maar hij is echt een goed en puur kind.
Himchan: In plaats van onwetend is hij gewoon een beetje afwezig. Jongup slaapt veel, normaal wanneer we op reis zijn (in een voertuig), dan slaapt hij. We zijn al eens gaan werken en hadden hem achtergelaten. Niemand maakte hem wakker (lacht).
Jongup: Ik was kwaad (lacht). Toen ik mijn ogen opende was er niemand. Het leek net alsof ik alleen naar een andere wereld was gegaan. Maar daarna is onze manager me komen halen.
Himchan: Hij werd kwaad en vroeg ons waarom niemand hem had wakker gemaakt (lacht). Was je ook niet eens je paspoort kwijtgeraakt?
Jongup: Dat was Youngjae. Ik heb die van mij nog nooit verloren!

Over Muziek

V: Zijn er Japanse liedjes die je goed vindt?

Himchan: Orange Range's "Ikenai Taiyou." (Hier begon hij te zingen…) "Ikenai taiyou, nanannanna~nana~.” Ik luisterde er vroeger veel naar. Ook liedjes van ELLEGARDEN.
Jongup: Het introlied van de anime "Attack on Titan". Samen met de anime is het echt cool. De manga die ik op dit moment het beste vind is ook "Attack on Titan," door de nieuwe volume kon ik niet slapen, omdat ik het aan het lezen was…
Himchan: Ik hou ook van Japanse manga dus lees ik het veel. De schrijver waarvan ik hou is de maker van “Paradise Kiss” Ai Yazawa. Het is een meisjesmanga maar ik hou van Yazawa-san’s coole tekeningen en het verhaal is ook goed. “Neighbourhood Story” is ook goed. Zelfs in B.A.P praten we over meisjesmanga’s (lacht). Ik kijk ook veel naar drama’s zoals “Stand Up!”, “Code Blue: Doctor Heli” en “Engine” en nog veel andere.

V: Wat is je lievelings (B.A.P) lied tot nu toe?

Jongup: De laatste tijd is het "Coffee Shop". Het is perfect voor dit seizoen.
Himchan: Voor mij is het op dit moment ook "Coffee shop" denk ik. Maar het liedje dat ik het liefste live zing is “Excuse Me”. Het is leuk.

V: Wat is iets waar je in geïnteresseerd bent, of iets dat je wil doen?

Yongguk: De release datum staat nog niet vast. Maar aangezien we aan het voorbereiden zijn voor ons nieuw album, denk ik vaak over muziek. Ik heb dit hele jaar lang muziek gemaakt.
Himchan: Ik heb veel interesse in muziek. Ik wil muziek en dansen proberen te maken. In zo’n soort creativiteit ben ik geïnteresseerd.

Over Meisjes

V: Dit is een vraag voor B.A.P! Als je een dag zou spenderen aan het escorteren van een Japanse Baby, waar zou je haar naartoe brengen?

Zelo: Naar "Hannamdon" dichtbij onze platenmaatschappij in Korea. Ik zou haar de supermarkt laten zien (lacht).
Yongguk: Onze kamers. Aangezien we maar 1 dag hebben, wil ik haar mijn liefde laten voelen terwijl we blijvende herinneringen maken. Ah, maar eigenlijk is mijn kamer rommelig dus zullen we het samen moeten opruimen (lacht).
Daehyun: Ik ben van Busan, dus ik zou haar dingen laten zien waar Busan bekend om staat. We zouden "Dejikupa" eten (beroemd gerecht in Busan gemaakt met varkensvlees en gestoofde varkensbotten met rijst). Ik zou haar ook naar Haeundae and Gwanganri willen nemen.
Youngjae: Ik ben geboren en opgegroeid in Korea, maar er zijn veel plaatsen in Korea waar ik nog nooit naartoe geweest ben. In Japan zijn er ook mensen zoals mij, dus zou ik graag plaatsen kiezen in Japan om samen naartoe te gaan.
Jongup: Disney World. Naar een pretpark gaan en plezier hebben samen.
Himchan: Niet ergens waar ik naartoe wil gaan, maar waar zij naartoe wil gaan (lacht). We zouden blijven eten op een etensgevecht tour. Ik hou van eten en ik heb gehoord dat Japan een land is waar eten belangrijk is. Ik kan geen gids zijn voor haar (in Japan), dus zouden we er samen over praten… Door te eten kom je veel te weten over de cultuur van een land, vind je niet? (tegen Jongup) Snap jij het?
Jongup: (in het Japans) "Naruhodo." (Ah zo).
(Iedereen schaterlacht)


Over privélevens

V: Dit is een vraag voor iedereen in B.A.P! Wat zijn jullie schoenmaten? (Japanse maten)

Yongguk: 26cm
Himchan: 27cm
Daehyun: 26.5cm
Youngjae: 26cm
Jongup: 26.5cm
Zelo: 27cm

V: Van welke ijssmaak hou je?

Zelo: Haagen Dazs. Die met aardbei en koekjes!
Youngjae: Cookies & cream. Ik hou ook van Dippin' Dots ijs. Ik eet altijd ijs na het eten.
Daehyun: Cookies & cream. Na een muziekshow, als we naar een supermarkt gaan, dan eet ik het vaak.
Yongguk: Wat ik ook eet, de smaak is hetzelfde, dus alles is oké. Het is allemaal goed zodra het in mijn mond zit (lacht).
Jongup: Chocolade. Die met Caramel Vanilla cookie die we gister hadden gehad was ook goed! Ik hou van ijs en snoepjes en ik hou ook van takoyaki (Japanse inktvisballetjes)!
Himchan: Zeg dat in het Japans!
Jongup: (in het Japans) Haagen Dazs is geweldig! ("hanpajyanai!")
(Iedereen schaterlacht)
Jongup: Ze hebben ook Haagen Dazs in Korea maar niet zoveel verschillende smaken!

V: Wat voor een eten kun je eten zonder het beu te worden?

Zelo: Water.
Yongguk: Ik kan alles eten zonder het beu te worden..
Youngjae: Ijs. (in het Japans) Maaltijden en snoep zijn anders… um? Ah "Betsu Bara" ("Extra/Tweede Maag". Het wordt gebruikt om uit te leggen wanneer mensen nog steeds desserts kunnen eten zelfs als ze vol zitten na een maaltijd) (lacht).
Himchan: Ik hield vroeger van kip maar de laatste tijd, uhm… Hiervoor spendeerde ik 50 000 won (€35 ongeveer) per maand aan kip.

V: Wat doe je als je op reis bent in het vliegtuig of in de auto?

Yongguk: Als ik liedjes aan het schrijven ben, luister ik veel naar muziek, zo niet, dan slaap ik.
Zelo: Notities schrijven voor repetities en gevoelens en gedachten opschrijven. Als we Wi-Fi hebben zoek ik modedingen op en ik luister naar muziek.
Youngjae: Normaal slaep ik. Andere keren kijk ik naar films of luister ik naar muziek op mijn iPad.
Himchan: Ik slaap (lacht). De vliegtuigrit naar Japan was niet erg lang, dus ik sliep en toen was het voorbij. Toen we naar Amerika waren gegaan had ik geslapen en toen ik wakker werd was er nog tijd over, dus heb ik films gekeken, maar ik heb ongeveer 6 uur geslapen. Ook in Korea, als we in de auto zitten, dan slaap ik meestal.
Jongup: Ik slaap ook. Als het een lange reis is dan kijk ik films of zo.

Over Japan

V: Wat was het eerste dat je at in Japan?
Youngjae: Na onze aankomst gingen we naar Harajuku en we hebben daar Marion Crêpe gegeten en Jyangara Ramen. Er zijn zoveel verschillende soorten crêpes daar!
Daehyun: Ik heb ijs gegeten. Ik heb het op dezelfde plaats gegeten die de crêpes verkocht.

V: Wat is tot nu toe het moeilijkste geweest van de Japanse taal?

Zelo: Ik herinner me geen moeilijke dingen (lacht).
Daehyun: Voor de uitspraak, de “tsu”, “jay”, “wo” klanken. Door de “tsu” klank hebben we lang gezeten aan de opnames van ons album.
Youngjae: De Japanse leraar die we hadden hield van auto’s dus hij liet ons de “tsu” klank oefenen door “Bentz” te zeggen (T/N: In het Japans spreken ze het uit als Bentsu). Die leraar houdt echt van auto’s (lacht).

V: Is er een plaats in Japan waar je naartoe wil gaan?

Yongguk: Odaiba.
Jongup: Als we tijd hebben maakt het niet uit waar. We zijn nog nergens naartoe geweest.
Himchan: Als ik Japanse films en drama’s kijk, is het alledaagse leven mooi, er zijn veel schattige dingen. Zo’n dingen wil ik zien. Jongup en ik houden allebei van Japanse films en hoewel we moesten oefenen een paar dagen geleden, zijn we vroeg opgestaan om "Ima, Ai ni yukimasu" (Ik kom je nu ontmoeten) te kijken. Daarom wil ik die kant van Japan zien.

V: Wat van Japan verraste je?

Himchan: Dit moet ik vertellen! De vorige keer toen we op een radio show waren dat te zien was op Ustream, antwoordde ik “Al onze fans” toen ze vroegen naar een vriendin. Toen gebruikte ik allebei mijn armen om een hartje te maken door mijn handen op mijn hoofd te zetten, en ik zei “Ik hou van je~~” maar de DJ vroeg “Waarom doe je een aap na?” Toen kende ik het Japanse woord voor aap nog niet dus zei ik “Omdat het voor hen is, dus het is oké”. Ik begreep niet dat het zo’n betekenis had en was verbaasd. De fans begrepen me waarschijnlijk, maar ik zou het niet leuk vinden als andere kijkers er kwaad door zouden worden… Dat was een hartje, schrijf dat alsjeblieft op!
Yongguk: Discipline. Iedereen in Japan is altijd welgemanierd en ik wil echt iedereen bedanken om voor ons te zorgen.
Youngjae: Japanners zijn vriendelijk. Toen we op een variety show waren, lette het personeel erg op publieke etiquette. Toen we aan het rijden waren, stopte onze auto plots, maar de auto’s achter ons bleven geduldig wachten in plaats van op hun toeters te drukken. Dat heeft een indruk op me gemaakt.
Jongup: Ik had het niet verwacht maar Japans eten past echt bij me!
Himchan: (in het Japans) Daarom ben je dik geworden.
Jongup: Het lijkt erop. Curry en vlees smaken goed. Er zijn zoveel verschillende soorten snoepgoed. Crêpes zijn heerlijk!
Himchan: Normaal denkt Jongup niet veel na over wat hij eet. Maar sinds we in Japan zijn apprecieert hij eten echt. (Doet Jongups stem na) “Hyung, dit is echt lekker!” is wat hij dan zegt (lacht).

V: Wat voor een Japanse zin/woord heb je pas van buiten geleerd?

Yongguk: "Ik ben nooit een prater geweest, let alsjeblieft niet op mij."
Youngjae: "Bai gaeshi." En ook dat ander woord "Okagetsu?"…nee ik bedoel "betsu bara!" (Tweede maag)

V: Proficiat met jullie Japanse debuut. Wat was het eerste dat je kocht toen je hier kwam?

Zelo: Kleren. We zijn gaan winkelen in Shibuya. Ik heb een paraplu, T-shirt, parka met een muts en nog andere dingen gekocht.
Yongguk: Ramen in een supermarkt (lacht). Daarna kleren.
Jongup: Toen we aan het winkelen waren in Shibuya heeft Yongguk me schoenen gekocht! Ik heb nog niets met mijn eigen geld gekocht.
Himchan: Yongguk heeft mij ook een tas gekocht. Hij heeft iets voor Zelo, Jongup en mij gekocht. Omdat de andere leden niet met ons konden gaan winkelen… Ik heb ook nog niets gekocht met mijn eigen geld. We hebben normaal niet veel tijd (om te gaan winkelen)…

V: Hoe wil je dat de Japanse fans jullie noemen?

Yongguk: Papa / vader / daddy. (lacht) Omdat alle Babys mijn dochters zijn… ik voel me vereerd (lacht).
Hicmhan: Himchan.
Jongup: Maakt niets uit. Iets gemakkelijks… (lacht) “Jongup” is moeilijk om uit te spreken. Het is interessant om de verschillende manieren te horen hoe ze mijn naam uitspreken. Die wat ik me het beste herinner is “Chris Brown-Up” omdat ik zoals Chris Brown ben (lacht). 

© bapyessir.com #Nicole (English) | bapyessir.com #Linah (Dutch)
  ©bapyessir.com

No comments:

Post a Comment